Groepenkast vervangen en uitbreiden
De groepenkast is een kast dat de stroom naar de verschillende aangesloten apparaten verstuurd. Er is in deze kast een verdeling gemaakt met een aantal groepen voor verschillende delen van het huis. Wanneer er te veel apparaten op één groep worden aangesloten, zal de stop springen en kunt u beter één van de apparaten uit zetten. Het zelfde geldt wanneer een apparaat kortsluiting maakt, ook in dit geval zal de stop van deze groep springen. Vervolgens haalt u dit apparaat van de stroom en schakelt u de groep weer in. Wanneer dit regelmatig gebeurt dat uw groep springt omdat er te veel apparaten erop aangesloten zijn, dan moet u uw stoppenkast uitbreiden of vervangen.
Gratis offertes vergelijken
Werking van een installatieautomaat
Een installatieautomaat, dat ook wel een groep genoemd wordt, zorgt ervoor dat uw woning veilig is wanneer de groep overbelast raakt of wanneer er kortsluiting ontstaat. Het overbelast raken van een groep gaat tegenwoordig heel snel met alle hedendaagse apparatuur. Wanneer een groep overbelast raakt, houdt dat in dat de stroomvraag van de verschillende apparaten die op dat moment aan staan te groot is. Dit gebeurt vaak wanneer de droger, wasmachine en de stofzuiger aan staan. De groep waar al deze apparaten op aangesloten zijn, zal eruit springen. Het verstandigste is om één apparaat uit te schakelen en de groep weer aan te zetten.
Wattage per groep
Voordat u allerlei apparaten op een bepaalde groep gaat aansluiten, is het verstandig om uit te rekenen hoeveel wattage er op een groep kan. De gemiddelde installatieautomaat is 16 Ampère. Om uit te rekenen hoeveel Watt er op een groep kan worden aangesloten moet het aantal Ampère worden vermenigvuldigd met 230 volt. Op de groep van 16 Ampère x 230 volt mag 3680 Watt aan belastende apparaten worden aangesloten. Op de apparaten staat hoeveel Watt de apparaten verbruiken. Zo kunt u berekenen welke apparaten u moet samenstellen om de groep niet te overbelasten.
Groepenkast vervangen
Het vervangen van een groepenkast komt niet vaak voor, maar wanneer u een erg oud huis koopt, kan hier een erg oude stoppenkast is zitten. Het vervangen is dan een verstandige keuze, vooral wanneer u veel apparatuur wilt installeren. De stoppenkast vervangen voor een nieuwe is geen klus die u zelf zomaar kan doen. Vanwege de veiligheid is het verstandig om dit aan een vakman over te laten, het is namelijk niet zonder gevaren. Niet alleen bent u verzekerd dat het aanleggen goed is gedaan, mocht er namelijk een storing of kortsluiting ontstaan wanneer u het zelf hebt gemonteerd kan de verzekering moeilijk gaan doen. U hebt er niet alles aan gedaan om risico’s te voorkomen wanneer u het aanleggen zelf hebt gedaan. Laat dit het elektra aanleggen dus liever over aan een elektricien.
Groepenkast uitbreiden
Wanneer u een ruimte gaat vernieuwen, waar ook veel nieuwe apparaten bij worden geplaatst, kan het zijn dat een groep het niet meer aan kan. Het gemakkelijkste is het samenstellen van apparaten die op een groepenkast aangesloten worden om duidelijkheid te krijgen hoe u de groepenkast uit kunt breiden. Voor sommige apparaten wordt er zelfs een aparte groep aan gemaakt, zodat er op de originele groep meer aangesloten kan worden. Wanneer u wilt uitbreiden, moet u eerst kijken of hier nog plek voor is. Onder één aardlekschakelaar mogen vier groepen geplaatst worden. Dus wanneer u twee aardlekschakelaars hebt in uw stoppenkast, mogen er acht groepen aangelegd worden. Het aanleggen van een nieuwe groep is minder lastig, maar voor de veiligheid is het beter om ook hier een specialist voor in te schakelen. Op deze manier hoeft u geen nieuwe stoppenkast aan te schaffen, maar kunt u de kast uitbreiden en samenstellen naar uw toekomstige situatie.